187504_newsdetail
Kas

-Basın Bülteni- “Dünya liderlerinin demeçleri aralarında Türkiye’den de bir kurumun bulunduğu 9 yayın kurumu tarafından analiz edildi.”

-Basın Bülteni- “Dünya liderlerinin demeçleri aralarında Türkiye’den de bir kurumun bulunduğu 9 yayın kurumu tarafından analiz edildi.”

20.11.2014 Perşembe

İstanbul

——————————————————————————

Geçtiğimiz hafta Brisbane Avustralya’da düzenlenen G20 zirvesinde küresel liderler tarafından yapılan açıklamaların doğruluğunu değerlendirmek üzere aralarında Washington Post’un da olduğu, Türkiye’den DogrulukPayi.com ‘un yer aldığı dokuz kurum güçlerini birleştirerek dünya ekonomisine yön veren ülke liderlerinin performanslarını analiz etti.

Sekiz G20 üyesi ülkeyi (Arjantin, Avustralya, Brezilya, AB, İtalya, Güney Afrika, Türkiye ve ABD) temsil eden kurumların ortak amacı, siyasilerin demeçlerinde yer alan rakam ve bilgilerin doğruluklarını kamuya açık kaynaklardan kontrol ederek sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak olarak açıklandı.

Washington Post’da Glenn Kessler imzasıyla yer alan ve bu ortak çalışmayı ele alan makaleye göre G20 üyesi ülke liderleri tarafından ortaya atılan iddialar genel hatlarıyla tamamen yanlış olmamakla birlikte, liderler zirve boyunca vermiş oldukları demeçlerde konuları abartmaktan da kaçınmamışlar. Birçok durumda, ortaya atılan iddialar liderlerin kendi ülkelerini daha iyi bir konuma getirmelerini hedeflerken öne çıkan konu liderlerin ülke ekonomilerinin diğer ülkelere nazaran daha iyi performans gösterdiğini belirtme çabalarının olduğu göze çarptı.

Avustralya’daki G20 zirvesinde belirtilen önceliklerden olan istihdamı arttırma durumunundan hareketle iş imkanı oluşturma konusunda çeşitli iddiaların olması dikkat çekti.

Söz konusu çalışma içerisinde yer alan demeçler ve analizler arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye 2008 mali krizinden bu yana 6 milyon iş imkanı yarattığını iddia etmesi göze çarptı. DogrulukPayi.com tarafından 19 Kasım tarihinde yapılan analizde Başbakan Davutoğlu’nun diğer ülke liderlerine benzer bir performans gösterdiği iddia edildi.

G20 zirvesindeki demeçleri ele alınan liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff gibi liderler de var.

Türkiye’nin hareketli siyasi gündemini oluşturan demeçleri günlük olarak analiz ederek kamuoyunun dikkatine sunan ve en son yayınladığı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun G20 zirvesi için bulunduğu Avustralya’da verdiği demeçlere yönelik analizleri ile aralarında Washington Post’un de yer aldığı bir çok uluslararası basın kuruluşu tarafından referans gösterilen DogrulukPayi.com ,Türkiye’de medyanın ve siyaset ilişkileri üzerine akademisyen ve uzmanları bir araraya getiriyor.
Bu uluslararası çalışma içerisinde yer alan ve Türkiye medyasında alanındaki ilk örneği olma özelliğini taşıyan DogrulukPayi.com bu Cuma (21.11.2014) İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 14:00-16:00 saatleri arasında “Türkiye’de ‘fact-checking’: Medyanın Kamuoyunu Bilgilendirme Sorumluluğu” başlıklı bir panel düzenliyor.
Moderasyonunu İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu’nun gerçekleştireceği panelde, T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Yentürk, Dağ Medya Pınar Dağ ve Dogruluk Payı Genel Koordinatörü Koray Kaplıca da yer alacaklar.

Logo ve bültene yönelik multimedya içeriklerine http://www.dogrulukpayi.com/dosyalar/diger/dogrulukpayi_basin_paketi.zip  linkinden ulaşabilirsiniz.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ortak Gelecek için Diyalog Derneği’nin bir girişimi olarak 20 Haziran 2014 tarihinde yayın hayatına başlayan Doğruluk Payı,  Türkiye siyasetini şekillendiren demeçleri açık kaynak ve verilerle analiz ederek doğruluk paylarını ölçmekte ve günlük olarak kamuoyu ile paylaşmakta olan bir projedir.  Dünyanın bir çok ülkesinde farklı örnekler ile siyasetin daha ölçülebilir olmasını hedefleyen ‘fact-checking’ kavramının Türkiye siyaseti ve onu takip eden medya kurumlarında kabulünü hedefleyen Doğruluk Payı, ön planda yer alan siyasetçilerin demeçlerini, partileri seçim vaatleri ve programlarını ve gündeme dair söylemlerini objektif bir şekilde analiz eden, ve doğruluk paylarını editör kadrosunun analizleriyle Türkiye’ye sunan bir girişimdir.

İletişim için iletisim@dogrulukpayi.com  / 0212 243 5963 /